La mulţi ani România Vechiului Regat!

Trăiască România!E o nouă zi, nu doar o altă zi, ci ziua care ne desăvârseşte ca naţiune, ziua în care intrăm în rândul popoarelor europene ca stat. Este ziua în care se realizează România Mică, baza viitoarei Românii Reîntregite(să nu uităm că prima întregire a teritoriilor locuite de români a fost făcută în anul 1600 de Mihai Viteazul), este ziua împlinirii a jumătate din idealul naţional de unificare a tuturor românilor într-un singur stat.

Mâna din stânga blogului, care ţine drapelul în mână, mă obligă să vă (re)aduc la cunoştinţă semnificaţia acestei zile de 24 ianurie(1859). Scurt istoric:

  • potrivit convenţiei de la Paris din anul 1858 (care prevedea unirea parţială a Ţării Româneşti cu Moldova sub denumirea de ’Principatele unite ale Moldovei şi Valahiei’ sub suzeranitatea Porţii otomane) se organizează alegeri în cadrul Adunărilor Ad-hoc, prima dată în Moldova unde colonelul Alexandru Ioan Cuza este ales în unanimitate domn al Ţării Moldovei în 5 ianuarie 1859. Întrucât convenţia nu prevedea ca să fie aleşi domni separaţi pentru cele două principate, românii au profitat de acest lucru şi l-au ales tot în unanimitate ca domn al Tării Româneşti pe colonelul A. I. Cuza în ziua de 24 ianuarie 1859.
  • datorită divergenţelor dintre Marile Puteri ale Europei, unirea românilor o fost recunoscută pe plan internaţional la început doar de Franţa, Rusia, Anglia, Prusia şi Sardinia, iar mai apoi şi de celelalte două mari puteri, Austria şi Imperiul Otoman.alexandru ioan cuza

Nu trebuie să uităm că unirea Principatelor Române  este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, care a dus o politică externă energică şi a pus bazele primului capitol de istorie diplomatică modernă în spaţiul românesc.

 

 

 

 

LA MULŢI ANI ROMÂNIA MICĂ!

Reclame
Explore posts in the same categories: De la lume luate și la lume date

3 comentarii pe “La mulţi ani România Vechiului Regat!”

  1. silviano Says:

    ce ne-am face noi restul lumii fara voi istoricii 😛 :*

  2. Maria Says:

    cata culoare! si cate steaguri care nu au nimic a face cu steagul din 1859! ;))


  3. bine, exemplul de acolo ii doar una dintre multele alte forme ale stegului unirii din 1859, daca ne uitam un pic mai atent o sa vedem pe stema aia un bour cu stea între coarne(simbolul Moldovei) si vulturul de aur cruciat(simbolul Tarii Romanesti) 😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: