Gheorghe Șincai

După cum bine știți Gheorghe Șincai este unul din corifeii Școlii Ardelene, unul dintre promotorii ideilor iluministe în spațiul românesc, și mai cu seamă în cel transilvănean, care alături de ceilalți contemporani ai săi, precum Samuil Micu, Petru Maior, Ioan Budai-Deleanu, Ioan Piuariu Molnar și alții, încep o operă de ridicare a poporului român din înapoierea culturală, tehnică și din lumea superstițiilor, pentru a forma o pătură intelectuală care să fie capabilă să lupte pentru drepturile firești și atât de necesare ale românilor, în special, care deși formau majoritatea, și prestau cele mai multe obligații nu beneficiau de niciun drept(vor beneficia de drepturi doar cei care vor părăsi limba română și religia strămoșilor lor –ortodoxă-  trecând la catolicism, sau la reformați –calvini, lutherani, unitarieni-).

Gheorghe Șincai

Gheorghe Șincai

Prin acest post vreau doar să arat de ce este important Gheorghe Șincai pentru perioada sa, o epocă la care întreaga Europă era  străbătută de ideile iluministe, și aportul pe care și l-a adus spre a înlătura superstițiile din popor.

Lucrarea la care fac referire se chiamă Învățătură firească spre surparea superstițiilor norodului”, lucrare pe care Gheorghe Șincai a tradus-o din limba germană, scrisă de I. H. Helmuth și care se intitula Volks Naturl ehre. Aportul său constă nu numai în acela de a încerca o traducere, dar totodată el simplifică, modifică și înlocuiește în text exemplele date de autor cu exemple mai comune și ușor de înteles pentru țăranul român; bineînteles traducerea mai are și un rol important din perspectivă lingvistică deoarece încearcă conturarea unei limbii literare proprii poporului român. Să trecem deci la fapte:

Zioara zis de miazănoapte[aurora boreală] o vedem de cătră acelaș crâmb al lunei supt o luminoasă arătare, în care se văd mai multe raze așa de luminoase și roșie ca și focul care se înalță de la horizontul nostru( adecă de la linia pre unde vedem noi preste fața globului pământesc) până la ceriul cel de sus și a uneori per dinaintea ochilor cu cea mai mare iuțime.[…] .Din colorii cei frumoși, cu carii este împodobită zioara de miazănoapte, oamenii cei ne-nvățați și superștițiozi prorocesc bătăi și vărsări de sânge. Drept aceea cât văd că razele zioarei aceștia se mută acuș în albe, acuș în roșie și cu ieptare* rădicându-se că săgeată una cătră alta, îndată se spăimântează întru sine și încep a tremura, fața lor se veștezește, bat în pălmi și cu suspinuri se vaieră zicând: Atotputernice Doamne! Ce va să fie iarăș aceasta! Ci eu unora ca aceia le zic: nu vă întristați, nici gândiți că zioara de miazănoapte însemnează ceva rău căci este numai arătare firească pre cer și ca aceea trebuie să o și socotiți, mai mult desfătându-vă cu frumusețea eii decât temându-vă.”

*iepta= a se avânta, a se arunca; în text avânt.

Reclame
Explore posts in the same categories: Gheorghe Șincai

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Gheorghe Șincai”


  1. […] tuturor şcoalelor normaliceşti a neamului românesc” și multe altele. În aceeași lucrare „Învățătură firească spre surparea superstițiilor norodului”, Gheorghe Șincai, după o expunere a rolului focului și a proprietăților lui, se ocupă de o […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: