Pentru iubitorii de lectură

Pentru cei care iubesc lectura și, în special, literatura, vreau să le aduc în atenție o carte, și, chiar mai mult de atât, un autor. Mai precis este vorba de cartea intitulată „Iepurii nu mor”, a lui Savatie (Ștefan) Baștovoi, un român basarabean, călugăr de meserie, care printre altele se ocupă și de literatură, și o face într-un mod fericit. Vi-l recomand, pe domnul cu pricina, pentru că are un stil original de a scrie, foarte coerent și ușor de lecturat (printre altele), iar opera sa ne este apropriată de suflet pentru că se desfăsoară într-o vreme comunistă, nu demult apusă la noi (și ceva mai și mai recent la ei), și care ne oferă posibilitatea să întelegem mai bine modul în care s-a manifestat comunismul la nivelul omului de rând în cealaltă Românie, de peste Prut, greu încercată de atâta amar de vreme (și de ruși, și/sau sovietici). Vi-l recomand pentru că este român și pentru că face literatură românească (după unii română) de foarte bună calitate, cum puțină mai avem. Unii dintre voi o să vă regăsiți în aceste pagini, pentru că o parte a practicilor comuniste s-au menținut și după căderea regimului, gen careul.

 

Mai multe nu vreau să vă spun pentru că nu vreau să  ucid cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc în calea mea, vorba poetului, ci vreau cu lumina mea [să] sporesc a lumii taină. Merită citită cartea. Poate o să vă stârnească interesul fraza următoare, care mi-a atras atenția și mi-a resuscitat imaginația devreme îmbătrânită și depășită, și care sună în felul următor :

Fugί, încet, gardul, fântâna se roti  și-n vale tufarii de pe râpă au căzut în dreapta. Trecu primul stâlp, drumul care coboară peste râpă și deodată fereastra se umpluse de merii din livadă și numai undeva deasupra mai rămăsese loc pentru un strat subțire de pădure și o șuviță albă de cer. Cum încăpeau toate acestea într-o fereastră atât de mică de autobuz?

Vorba aceea, în fond și la urma urmei, un lucru rămâne cert: iepurii nu mor!

Reclame
Explore posts in the same categories: Nici o categorie

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Pentru iubitorii de lectură”


  1. categoric o carte magnifica:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: