O istorie neconvențională a poporului român

Vorbind despre provinciile și orașele romane din Tracia, zona Dunării și Marea Neagră, Ammianus Marcellinus face o observație demnă de notat, pentru că este cea care oferă un răspuns la multe întrebări legate de longevitatea și rezistența trupească a locuitorilor din Scythia (Dobrogea), observație ce, cu ușurință, poate fi extinsă asupra locuitorilor din celelalte părți de la nord de Dunăre, unde s-a format și menținut poporul român până azi.scythian_warriors_2_ac-300x186

„…Apoi Moesia, unde se află Marcianopolis, poreclit astfel după numele surorii împăratului Traian, apoi Durostorus, Nicopolis și Odessus, iar în dreptul lor este Scythia, în care orașele mai de seamă sunt, între altele, Dionysopolis, Tomi și Callatis… 14. Se știe după cum s-a aflat din necontenite zvonuri, că mai toți țăranii ce locuiesc în ținuturile de munte, pe înălțimile pomenite mai sus, ne întrec pe noi în privința deplinătății puterilor trupești și a privilegiului unei vieți mai îndelungate, iar lucrul acesta cred ei, stă în legătură cu faptul că nu se îmbuibă cu necurăția măncărurilor calde, ci mereu în puterea vârstei, își răcoresc trupurile cu stropii reci de rouă, sunt stăpâni pe dulceața unui aer mai curat și simt înaintea tuturor razele soarelui dătător de viață, rămânând până acum neatinși de relele civilizației umane.”

Că se referă exact sau nu la cei locuiau în Dobrogea, mai rămâne de discutat, ceea ce atrage atenția este legătura dintre mâncarea crudă, negătită, moravuri dintre cele mai sănătoase, „neatinse de relele civilizației umane”, și, nu în ultimul rând, muntele, pădurea și codrul.

Că, aerul de la pădure și din codru este cel mai curat și cel mai sănătos, o știm, este demonstrat deja și mulți dintre noi am experimentat deja asta (cei care au stat la pădure cel puțin o zi au simțit-o cu siguranță, pentru că atunci când au luat prânzul au avut o poftă nemaipomenită de a mânca). Iar dacă nu am experimentat noi înșine atunci cu siguranță strămoșii noștrii. Datorită tripletei muntepădurecodru, neamul românesc a trăit, s-a dezvoltat și a evoluat pe același teritoriu de aproape 2000 de ani. Tot această tripletă afost cele cea care a oferit și protecție, codrii cei de nepătruns au fost cei care i-au `spăimântat pe nepoftiți, poftindu-i politicos să-și caute drum prin altă parte, de aici și rădăcinilevorbelor poetului: Codru-i frate cu românul!

Că, moravurile cele sănătoase au fost cele care au ridicat pe culmile istoriei cele mai marii imperii, cele mai mari regate, cele mai mari republici și state, istoria a demonstrat-o deja. Că, depravarea, delăsarea, bogăția și alte vicii sunt cele care le-au pus capăt, este tot atât de adevărat.

Și nu în ultimul rând, că, alimentele cele mai bune sunt și astăzi fructele și legumele, evident negătite, la fel și laptele, brânza, carnea sărată și afumată, și unsoarea, evident neprelucrate, sunt și azi cele mai bune și mai sănătoase, vedem azi cu ochii noștrii.

Iată deci cărui fapt îi datorăm existența noastră ca neam, ca popor și ca istorie (bineînțeles și contextului vremurilor ce au trecut). Cele trei zâne bune, codrul și muntele, o moralitate sănătoasă și o mâncare pe măsură par a fi cheia existenței noastre milenare, și cărora le aduc vreau să le plătesc tributul prin acest articol.

Că, și azi aceste trei elemente sunt definitorii pentru o viață lungă și un trup sănătos, și o existență istorică, e evident. Iată deci ce recomand, o uniune cu natura, obiceiuri și o moralitate de fier, alături de care mai recomand o mâncare sănătoasă de pe vremea bunicii. Și încă ceva: nu uitați că sunteți români!

Reclame
Explore posts in the same categories: Nici o categorie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: